TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA
Türk vatandaşlığından çıkma izni almak isteyen kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında; dış temsilciliklerimize, yurt içinde; il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.
Türk vatandaşlığından çıkma izni almak için gerekli şartlar:
- Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
- Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak.
- Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.
- Hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak.
Türk vatandaşlığından çıkma izni almak isteyenlerin vermesi gereken belgeler:
- İsteği belirten form dilekçe.(Başvuru makamlarından temin edilebilmektedir.)
- Uyrukluğuna geçmek istenilen devlet vatandaşlığının kazanıldığına ya da o ülke vatandaşlığına alınacağına ilişkin teminat belgesinin onaylı Türkçe tercümesi.
- Başvuru, ilgiliye ait başvuru belgelerinin ilgili makama ulaştığı tarih itibariyle en geç 3 ay içerisinde sonuçlanmaktadır.
Vatandaşlıktan çıkma işlemi ne zaman gerçekleşir?
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 27 nci maddesinin 1 inci fıkrasında “Çıkma belgesinin ilgiliye imza karşılığı teslimi ile Türk vatandaşlığı kaybedilir. Türk vatandaşlığını kaybeden kişilerin nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulurlar.” hükmü yer almaktadır.
- Belirtilen Kanun hükümlerine göre,” Türk vatandaşlığından çıkma izni verilmesi, Türk vatandaşlığının kaybedildiği ya da kaybedileceği anlamına gelmez.”
- Türk vatandaşlığından çıkma belgesinin teslim alınması halinde Türk vatandaşlığı kaybedilir. Yani Türk vatandaşlığından çıkma izin belgesinin teslim alınması, kişilerin Türk vatandaşlığını kaybettikleri anlamına gelmez.Çıkma belgesininilgiliye imza karşılığı teslimi ile Türk vatandaşlığı kaybedilir.
Yorum Gönder