BLOG

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • TİCARİ İLİŞKİDEN KAYNAKLANAN DAVALARDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUK 01.01.2019 TARİHİNDE BAŞLAMIŞTIR.
image
07Oca

TİCARİ İLİŞKİDEN KAYNAKLANAN DAVALARDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUK 01.01.2019 TARİHİNDE BAŞLAMIŞTIR.

Dava şartı arabuluculuk müessesesi, geçen sene 01.01.2018 tarihinde işçi- işveren arasındaki uyuşmazlıklardan kaynaklı iş davalarında yürürlüğe girmişti. Bu tarih itibariyle; dava açılmadan önce arabulucuya başvurmak ve anlaşmaya çalışmak zorunlu hale gelmişti.

Dava şartı olarak yasaya konulduğundan dolayı şayet dava açmadan önce sicile kayıtlı bir arabulucu önünde onun yardımıyla taraflar aralarında anlaşmak için görüşme ve toplantı yapmadığı sürece, açılan davalar esasa geçilmeksizin usulden reddedilmesiyle sonuçlanmaktadır.

Bu halde; aralarında uyuşmazlık olan tarafların dava açmadan önce arabuluculuk yolunu tüketmesi, şayet arabulucu önünde uyuşmazlığı çözemezler ise dava açmaları gerekmektedir.

 

Bu düzenlemeye paralel olarak Resmi  Gazetede 19 Aralık 2018 tarihinde yayımlanan 7155 Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun’a göre, 1 Ocak 2019’dan itibaren ticari davalarda da dava şartı arabuluculuk kurumu getirilmiştir.

01.01.2019 TARİHİ İTİBARİYLE ARABULUCUYA BAŞVURMADAN DAVA AÇILAMAYACAK

Kanun kapsamına giren davalar 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 4'üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat taleplerine ilişkin davalardır. Ayrıca ilgili kanun düzenlemesi ile bahsi geçen nitelikteki davalarda dava açılmadan önce alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden “arabuluculuk”yöntemine başvurmanın dava şartı olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.
Bu şart, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve Bölge Adliye Mahkemeleri ile Yargıtay'da görülmekte olan davalar hakkında uygulanmayacaktır.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bu süreç, arabulucunun görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırılacak. Ancak bu süre zorunluluk halinde, arabulucu tarafından en fazla iki hafta olmak üzere uzatılabilecek.
Arabulucuya başvuru, uyuşmazlığın konusuna göre yetkili mahkemenin bulunduğu yer arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.
Arabulucu; taraflara ulaşılamaması veya taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması ya da tarafların anlaşması yahut tarafların anlaşamaması hâllerinde arabuluculuk faaliyetini sona erdirecek ve son tutanağı düzenleyerek durumu derhal arabuluculuk bürosuna bildirecek. Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda; toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacaktır. Ayrıca bu taraf lehine vekâlet ücretine hükmedilmeyecektir.
Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda ise tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılacak.

Yorum Gönder