BLOG

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Doğum Sonrası Kısmi Süreli Çalışma Süresi 5 Temmuz 2019 Tarihi İtibariyle 3 Ay Uzamıştır.
image
08Tem

Doğum Sonrası Kısmi Süreli Çalışma Süresi 5 Temmuz 2019 Tarihi İtibariyle 3 Ay Uzamıştır.

Doğum Sonrası Kısmi Süreli Çalışma Süresi 5 Temmuz 2019 Tarihi İtibariyle 3 Ay Uzamıştır.

 

Bilindiği üzere İş Kanununda değişiklik yapılarak doğum yapan işçi kadın veya eşi için anne ya da babadan birisine olmak üzere  doğum sonrası yasal izin süresinin arkasından belirli bir süre için işyerinde kısmi zamanlı çalışma hakkı  getirilmişti.

Bu yasal düzenlemede güdülen temel amaç,  doğum yapan ya da evlatlık edinen işçinin çocuğuna yeterince zaman ayrılabilmesine imkan vermektir.

Kısmi süreli çalışma hakkının  süresinin belirlendiği yönetmelikte 8. Maddede kısmi süreli çalışmanın en çok,  “işçi, 5 inci maddede belirtilen analık izninin, 6 ncı maddede belirtilen ücretsiz iznin veya 7 nci maddede belirtilen ücretsiz iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının “66 ay“ başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir.” Denilmekte iken;  5 Temmuz 2019 tarihli RG’ de yayımlanan 7180 Kanun ile “Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile

MADDE 2 – 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 3’üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 3 – Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir. Denilmiştir.

İlgili Kanun değişikliğine istinaden kanunla “66 ay” olan ilkokula başlama yaşı “69 ay” olarak değiştirilmiştir.

Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacaktır.  İlkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde “72 ayını” dolduran çocukların kaydı yapılacak denilerek İlkokula başlama yaşını “69 ay” çıkartılmış olmakla; doğumdan sonraki kısmi süreli çalışma hakkının çocuğun mecburi ilköğretim çağının “69 ay“ olarak uzatılmasıyla 3 ay uzamış olmaktadır.  

Herkese sağlıklı güzel bir çalışma hayatı dileriz.

Moğulkoç Hukuk

Yorum Gönder