Trafik Kazası Sonucu Kimlere Karşı Dava Açılabilir?
Bir trafik kazası sonucu oluşan maddi hasarınız ve bedensel zararınızın ( maddi-manevi) nasıl ve kim tarafından karşılanması gerektiği konusunda yanılgıya düşmeyin!
Trafik kazası hukukumuzda haksız fiil sayılmaktadır. Bu nedenle trafik kazası neticesinde oluşan maddi ve manevi zararın tazmini için açılacak tazminat davası haksız fiil sorumlularına karşı açılacaktır.
Haksız fiili bizzat işleyenler sorumlu olduğu gibi, bu kişilerin dışında da tazminattan sorumlu tutulabilecek kişi veya kurumlar vardır.
Ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde;
- Aracın Sürücüsü : Borçlar Kanunu 49. Maddesi gereği trafik kazasında kusurlu olan aracın sürücüsü aleyhine tazminat davası açılabilir.
- Aracın Sahibi : Karayolları Trafik Kanunu 3. Maddesine göre aracın sahibi kural olarak aracın işleteni olarak kabul edilmiş olup, aracıyla yapılan trafik kazası sonucu ortaya çıkan zararı KTK 85/1 maddesi uyarınca tazminat sorumluluğu bulunmaktadır.
- Aracın İşleteni :Yine KTK 85/1 maddesi kapsamında trafik kazasına karışan aracın işleteni de oluşan her türlü zarardan sorumlu olmaktadır. Maddi ve manevi tazminat davası bu kişiye karşı da açılabilir.
- Sigorta Şirketi : Trafik kazasına karışan aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) veya poliçe kapsamına göre İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (Kasko Sigortası) hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketi de ölüm, yaralama veya diğer zararlardan KTK 91. Madde gereği sorumludur.
Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının A-1.maddesine göre, sigortacı bu poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermesinden dolayı KTK’ ya göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.(limitler her sene açıklanmaktadır ve başka bir yazımızın konusudur)
Sağlıklı ve Kazasız Günler Dileriz.
Yorum Gönder