BLOG

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Maddi Tazminat Davalarında Dava Devam Ederken "Geçici Ödeme"
image
22Mar

Maddi Tazminat Davalarında Dava Devam Ederken "Geçici Ödeme"

1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Kanununda  “Haksız Fillerden Doğan Borç İlişkileri” 2. bölümde düzenlenmiş ve  “Yargılama” başlıklı bölümde 76. maddesinde,  zarar görenin belli şartlar altında zarar verenden yargılama aşamasında hüküm verilmeden geçici ödeme talep edebileceğini düzenlenmiştir. 

Maddeye Göre; 

 MADDE 76- Zarar gören, iddiasının haklılığını gösteren inandırıcı kanıtlar sunduğu ve ekonomik durumu da gerektirdiği takdirde hâkim, istem üzerine davalının zarar görene geçici ödeme yapmasına karar verebilir.

Davalının yaptığı geçici ödemeler, hükmedilen tazminata mahsup edilir; tazminata hükmedilmezse hâkim, davacının aldığı geçici ödemeleri, yasal faizi ile birlikte geri vermesine karar verir.” denilmekte ve maddenin gerekçesinde,

 “Bu yeni düzenlemeyle, meselâ, hiçbir sosyal güvenceden yararlanamayacak durumda bulunmakla birlikte, somut olayda uğradığı zararın giderilmesi için âcilen parasal bir desteğe ihtiyaç duyan ve tazminat yükümlüsünün, uğradığı zarardan sorumluluğunu hâkime sunduğu inandırıcı kanıtlarla ortaya koyan zarar görenlerin korunması amaçlanmıştır.

Maddenin birinci fıkrasında, zarar görenin iddiasının haklılığını gösteren inandırıcı kanıtlar sunması ve ekonomik durumunun da gerektirmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, hâkime, istem üzerine tazminat yükümlüsünün zarar görene geçici ödeme yapmasına karar verme yetkisi tanınmıştır. Ancak, fıkrada yapılan düzenlemeyle, geçici ödeme kararıyla kesin hüküm sonucunun, eda amaçlı bir ihtiyati tedbir aracılığıyla elde edilmesi amaçlanmamaktadır.

Maddenin ikinci fıkrasında ise, aynı maddenin birinci fıkrası uyarınca zarar görene yapılan geçici ödemelerin nihaî kararda hükmedilmiş olan tazminata mahsup edileceği; zarar görenin açtığı davanın reddine karar verilmesi durumunda ise hâkim tarafından, aynı davada, davacının aldığı geçici ödemeleri, yasal faizi ile birlikte geri vermesine hükmedileceği öngörülmektedir." denilerek konu açıklanmaktadır. 

Anılan madde ve gerekçesine göre;  

zarar görenin dava devam ederken  geçici ödeme talep edilebilmesi için;

a)  zararını ispatlayan kuvvetli delillerinin olması,

b) zararın giderilmesi için acilen parasal bir desteğe ihtiyaç duyması,  şartları sağlanmış olmalıdır. 

Yukarıda yer alan şartların varlığı halinde, yargılmanın yapıldığı Mahkemeye verilecek dilekçe ile  istem üzerine, hakim, tazminat yükümlüsünün zarar görene geçici bir ödeme yapmasına karar verebilir.
Tazminat yükümlüsünün yaptığı geçici ödemeler yargılama sonucunda hükmedilen tazminattan mahsup edilir, eğer tazminata hükmedilmezse, hakim yapılan geçici ödemelerin yasal faizi ile birlikte iadesine karar verir.


Bilindiği üzere yargılamalar neticesinde zarar gören  lehine hüküm çıksa da uzun süren bir yargılama sürecinde zarar verenden tahsil son derece güç olabilmekte, bu durumda zarar görenin daha da mağdur duruma düşmesi sonucuna yol açmaktadır.

Bu bakımdan  getirilmiş bu düzenlemeye istinaden gerek genel mahkemelerdeki maddi tazminat davalarında gerekse de iş kazası geçirmiş bir işçinin iş mahkemelerinde açtığı iş kazasından doğan tazminat davalarında şartları yerine gelmiş ise geçici ödemeye hükmedilerek mağduriyetlerin önüne geçilebilecektir.

Yorum Gönder