31Mayıs
Kamu Denetçiliği Kurumuna Başvuruda Nasıl Bir Yol İzlenir?
KURUMUN GÖREV KAPSAMINA GİREN İŞLEMLER NELEDİR?
Anayasanın 74. maddesi hükmü gereğince “Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler”. İdarenin işleyişi, idari işlem ve eylem şeklinde gerçekleşeceğinden kamu denetçiliği kurumu esasen idari işlem ve eylemler sonucu haksız uygulamalara maruz kalan kişilerin şikâyetlerini inceleyecektir. Dolayısıyla idari işlem ve eylemler Kamu Denetçiliği Kurumu görev kapsamına girmektedir.
KURUMUN GÖREV KAPSAMINA GİRMEYEN İŞLEMLER NELERDİR?
Aşağıdaki işlemler Kamu Denetçiliği Kurumunun Görev Kapsamına Girmemektedir:
- Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı kararlar ve emirler,
- Yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler,
- Yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar,
- Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askerî nitelikteki faaliyetleri,
Kurumun görev alanı dışındadır.
Diğer taraftan;
- Yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklar hakkında Kuruma yapılan şikâyetler incelenmez.
- Sebepleri, konusu ve tarafları aynı olup incelenmekte olan veya daha önce sonuçlandırılan şikâyetler hakkında Kuruma yeniden yapılan şikâyetler incelenmez.
- Belli bir konuyu içermeyen şikâyetler incelenmez.
KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLİR?
İdarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarına karşı menfaati ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler Kuruma şikâyet başvurusunda bulunabilir. Ancak, şikâyetin insan hakları, temel hak ve özgürlükler, kadın hakları, çocuk hakları ve kamuyu ilgilendiren genel konulara yönelik olması hâlinde menfaat ihlali aranmaz.
NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Şikâyet dilekçeleri Kuruma veya Kurumun gerekli gördüğü yerlerde açtığı bürolara elden verilebileceği gibi posta, elektronik posta veya faks yoluyla da gönderilebilir. Kurum tarafından oluşturulan elektronik sistem aracılığıyla da şikâyet başvurusunda bulunulabilir. Ayrıca, illerde valilikler veya ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla elden veya posta yoluyla şikâyet başvurusu yapılabilir.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Şikâyet başvurusu Türkçe dilekçe ile yapılır. Ancak, şikâyetçinin kendisini daha iyi ifade edebildiği başka bir dildeki başvurusu, Kurumca haklı ve makul olduğunun tespiti halinde kabul edilebilir. Varsa şikâyet konusuna ilişkin bilgi ve belgeler de başvuruya eklenir.
Şikâyet başvurusu ücrete tabi değildir.
ŞİKÂYET BAŞVURU SÜRESİ NE KADARDIR?
İdarenin tutum ve davranışları ile kanunlarda kesin olduğu belirtilen işlemlere karşı, tutum ve davranışın gerçekleştiği veya öğrenildiği tarihten veya işlemin tebliği tarihinden itibaren altı ay içinde Kuruma şikâyet başvurusunda bulunulabilir. Diğer taraftan; 12 nci madde uyarınca idareye yapılacak başvuruya;
- İdare tarafından verilecek cevabın tebliği tarihinden,
- İdare tarafından altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten,
itibaren altı ay içinde Kuruma şikâyet başvurusunda bulunulabilir.
ŞİKÂYET BAŞVURUSUNUN DAVA AÇMA SÜRESİNE ETKİSİ NEDİR?
İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 7.maddesine göre “Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür. Vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezalarından doğan uyuşmazlıklarda, bu süre tebliğ tarihinde işlemeye başlar. Dava açma süresi içinde yapılan şikâyet başvurusu, işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurur. Duran süre, Kurumun vereceği karar tarihi izleyen günden başlayarak kaldığı yerden işlemeye başlar.
OMBUDSMANIN VERECEĞİ KARAR VE YAPTIRIM GÜCÜ
Kamu Denetçiliği Kurumu gerekli inceleme ve araştırmasını şikâyet tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Bu süre içinde inceleme ve araştırmanın sonuçlandırılamaması hâlinde şikâyetçiye sonuçlandırılamama gerekçesi ve dava açma süresinin işlemeye başladığı hususu bildirilerek inceleme ve araştırmaya devam edilir. Kurum, kararlarını ilgili mercie ve şikâyetçiye tebliğ eder.
Kurum, şikâyet başvurusuna ilişkin inceleme ve araştırma sonucunda tavsiye kararı, ret kararı veya karar verilmesine yer olmadığına dair karar olmak üzere üç tür verir.
Yorum Gönder