BLOG

image
11Nis

İşe İade Davaları

 

İŞE İADE NEDİR VE İŞE İADE DAVALARINDA NASIL BİR YOL İZLENİR? :

      4857 sayılı İş Kanunu işçinin hangi durumlarda işten çıkartılabileceğini açıkça, 18. 19. 20. 21. 22. ve 29. maddelerinde belirtmektedir. Bu haller dışında kalan sözleşme fesih işlemlerinde işten çıkartılan kişi, işe iade davası açarak iş güvencesi hakkından yararlanabilir

      İş sözleşmesinin İş Kanunu içerisinde yer alan bir sebebe dayandırılmaksızın işveren tarafından sonlandırılması durumunda, kanuna göre işçi iş güvencesi kapsamında işe iade davası açma hakkına sahiptir. Yani işe iade davası haklı neden bulunmadan veya sebep gösterilmeden yapılan fesihlerde, işçinin işe iade davası yolu ile işe iadesini talep etme imkânı vermektedir.

      İşe iade davasının açılması için belirlenen süre geçersiz olduğu düşünülen feshin bildiriminin tebliğinden itibaren 1 aydır. Bu süre içinde işçi dava açmadığı takdirde işe iade edilme hakkını hukuk mahkemeleri önünde savunamayacaktır.

İŞE İADE DAVASI AÇILABİLMESİ İÇİN GEREKEN ŞARTLAR:

  • İş sözleşmesinin İş Kanunu’na veya Basın İş Kanunu’na tabi olması,
  • Belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyor olması,
  • İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi,
  • İşçinin aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde en az 6 aylık kıdeminin olması,
  • Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran bir işyeri olması, (bir işverenin aynı işkolunda birden fazla işyeri varsa, işyerinde çalışan işçi sayısının tespitinde bu yerlerdeki toplam işçi sayısına bakılır)
  • İşveren vekili statüsünde olmamak, (işyerinin bütününü sevk ve idare edebilen ve/veya işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekilleri bu davanın açılmasında kapsam dışındadır.)

İŞE İADE DAVASININ SONUÇLARI:

      İş sözleşmesi işveren tarafından sebep gösterilmeden ya da geçersiz sebeple feshedilen işçi, açmış olduğu işe iade davasını kazandıktan sonra, geçersiz sayılan fesih nedeniyle işe iadesini talep hakkı bulunmaktadır.

      Mahkemenin verdiği feshin geçersizliğine ve işçinin işine iadesine ilişkin kararın, işçiye tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak üzere, işverenine başvurması gerekmektedir. Bu süre hak düşürücüdür.

      İşe iadesi için başvuran işçiyi, işveren 1 ay içinde işine başlatmalıdır. İşveren, işçinin talebine rağmen işçiyi işe başlatmaz ise kanunda belirtilen sınırlar içerisinde tazminat ödemekle yükümlü olacaktır.

Yorum Gönder