BLOG

  • Ana Sayfa
  • Blog
  • Berlin-Brandenburg Eyalet İş Mahkemesi Kararı
image
22Şub

Berlin-Brandenburg Eyalet İş Mahkemesi Kararı

Berlin-Brandenburg Eyalet İş Mahkemesi 09.01.2013 tarihinde verdiği 15 Sa 1635/15 sayılı bir kararında sürekli işçi ödünç alan işverenlerin, ödünç alan işveren konumundan asıl işveren konumuna geçeceği yönünde bir karar vermiştir. 

Kararda;
Ödünç iş ilişkisi, Ödünç Çalışma Kanunun 1.maddesinin 1/2 fıkrası hükmüne aykırı olarak geçici olarak değil de, sürekli olarak kurulursa, iş ilişkisinin ödünç alan ile ödünç verilen işçi arasında bağıtlanıldığı kabul edilir. Ödünç Çalışma Kanunun 1.maddesinin 1/2 fıkrası hüküm uyarınca gerekli izin alınsa dahi süreklilik arz edecek bir ödünç çalışma ilişkisinin kurulmasına cevaz vermemektedir.
Kanunun 10.maddesinin 1.fıkrası hükmü doğrultusunda izine sahip olunmadan bu yönde bir ilişkinin kurulmasının sonucu, iş ilişkisinin ödünç alan ile ödünç verilen işçi arasında kurulmuş olunmasıdır.

Davalı işveren, hastaneler işletmekte olup holding bünyesindeki bir ödünç çalışma bürosu üzerinden hasta bakıcılarını ödünç çalışma modelli kapsamında istihdam etmektedir. Bu yöndeki istihdam, çekirdek işgücü olmadan, sürekli olarak sağlanılmaktadır. Ödünç çalışma bürosunun, ödünç işçi verebilme izni bulunmaktadır.
Davacı açmış olduğu davası ile sürekli olarak ödünç alan işverenin yanında istihdam ediliyor olmasından dolayı, iş ilişkisinin kendisiyle ödünç alan işveren arasında kurulduğunu iddia etmiştir. Eyalet İş Mahkemesinin 15. Dairesi davayı kabul etmiştir.

Kararın Gerekçesinde:
"Taraflar arasında bir iş ilişkisi kurulmuştur. Ödünç Çalışma Kanunun 9.maddesinin 1.fıkrası hükmü uyarınca, ödünç veren ile ödünç çalışan işçi arasında kurulan iş ilişkisi geçersiz olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir, çünkü
Kanunun 1.maddesinin 1.fıkrası hükmü kapsamında ödünç verenin, izni bulunmamaktadır. Bunun hukuksal sonucu ise Kanunun 10.maddesinin 1.fıkrası hükmü uyarınca iş sözleşmesinin ödünç alan ile ödünç verilen işçi arasında
kurulmuş olunmasıdır. Dava konusu olayda ödünç veren işverenin esasen izni bulunmaktadır. Ancak verilen izin, Kanunun 1.maddesinin 1/2 fıkrası gereğince ödünç verilme süresinin geçici olması öngörülmüş olup, sürekli ödünç verilmesi esasını
kapsamamaktadır. Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir ödünç çalışma bürosu, işgücü piyasasında faaliyet göstermeyip salt ücretleri düşürmek için holding bünyesinde faaliyet gösteriyorsa, bu durumu “kurumsal istismar” olarak değerlendirmek gerekmektedir." diye konu açıklamaktadır.

Yorum Gönder